ΥΠΑΙΘΡΟΣ

Πέρασαν 6 χρόνια από την ώρα που και στη χώρα μας οι αγρότες εγκατέστησαν φωτοβολταϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ένα απολύτως έωλο οικονομικό καθεστώς, στην καρδιά της κρίσης (2012-2013) 2.700 αγρότες τόλμησαν και μπήκαν στο χώρο της ενεργειακής παραγωγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άδειες που εκδόθηκαν για αγρότες έφτασαν τις 7.300 αλλά υλοποιήθηκε μόλις το 36% εξ' αυτών.


Τα πρώτα χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα, αφού -μεταξύ άλλων- ήλθε και η μείωση στην τιμή πώλησης, γεγονός που ανέτρεψε τους αρχικούς υπολογισμούς. Ωστόσο οι αγρότες άντεξαν...
«Ο Ν. 3851/2010 άνοιξε το παράθυρο στους αγρότες που ήθελαν να ασχοληθούν με την ενέργεια, ωστόσο το καθεστώς ήταν αρκετά ασαφές και μόνο τυπικός ήταν ο όρος αγροτικό φωτοβολταϊκό» μας λέει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών κ. Κώστας Σπανούλης και συνεχίζει:

«Οι αγώνες που δόθηκαν τα έτη 2013-2014 ήταν κυρίως για να ξεκαθαριστεί νομοθετικά η ιδιαιτερότητα της κατηγορίας που εκπροσωπούμε και παράλληλα να επιτευχθεί μια βιώσιμη τιμή πώλησης με το Ν. 4254/2014».

Σύμφωνα με τα γεωγραφικά στοιχεία των Μελών του Π.Σ.Α.Φ. η πλειοψηφία των αγροτικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάθηκαν σε ΘεσσαλίαΑιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και Έβρο, ενώ αντίθετα ελάχιστες μονάδες δημιουργήθηκαν σε Εύβοια, Αττική, Φλώρινα και Κοζάνη.

Σύμφωνα με τον Γ. Γ. του Συνδέσμου κ. Κώστα Γιωτάκο, «ο Π.Σ.Α.Φ. αποτελεί των συνδετικό κρίκο αυτών των αγροτών, αφού πέρα από την επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας, διεκδικήσαμε και καταφέραμε μέσα από την ομαδικότητα να έχουμε βελτίωση στο αγροτικό μας επάγγελμα. Η μεγάλη γεωγραφική διασπορά που φαινόταν εξ' αρχής ως μειονέκτημα, για τον σύλλογό μας έγινε τελικά πλεονέκτημα. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάσθηκε να επισκεφτούμε σταδιακά σχεδόν όλες τις περιοχές των Μελών, ενώ σε πολλές εξ' αυτών πήγαμε 4 και 5 φορές.»
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες ο Σύνδεσμος, με 134 Μέλη επισκέφθηκε την έκθεση της Μπολόνια.

Μέχρι το έτος 2030 η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να παράγει το 30% της ενέργειας από Α.Π.Ε. και ο Σύνδεσμος βάσει τεχνοκρατικών και οικονομικών μελετών, επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για κατάθεση προτάσεων με μακρόπνοο σχεδιασμό και βιωσιμότητα για τους αγρότες.
 

NET METERING

Με νωθρή συμμετοχή των αγροτών, ολοκληρώθηκε η φάση των αιτημάτων συμμετοχής στα Σχέδια Βελτίωσης. Όπως τονίζει ο Κώστας Σπανούλης
«Άλλο ένα τρένο για τον αγροτικό κόσμο, πέρασε. Δυστυχώς, η συμμετοχή των αγροτών δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, και οφείλεται σε τρεις λόγους: 1. Ο κορεσμός των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ 2. Η γενικότερη νοοτροπία του αγρότη που δυσκολεύεται να εντάξει στη ζωή του καινοτόμες δράσεις 3. Η κακή οικονομική κατάσταση της αγροτικής οικονομίας».




Κώστα, δες το και πάρε με τηλέφωνο....