ΜΑΡΤΙΟΣ 2019: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ
Σημαντικότατη επιτυχία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών στην υπερπροπάθεια που κατεβλήθει για το δικαίωμα των αγροτών να συμμετέχουν στον ενεργειακό ανασχηματισμό της χώρας

Επιγραμματικά τα σημαντικότερα στοιχεία στο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγο: 
1. Δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους κατ' επάγγελμα αγρότες για την δημιουργία ενός αγροτικού φ/β μέχρι 500kw  
2. H τιμή θα είναι συσχετιζόμενη με τους πλειστηριασμούς. Με τα σημερινά δεδομένα είναι 0,075€ 
3. Θα επιδιωχθεί η συμμετοχή αυτών των έργων σε αναπτυξιακό πρόγραμμα επιδοτησης (40%)

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

            Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ AFO.GR:
Με βάση τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, πρόκειται ασφαλώς για μια μεγάλη επιτυχία του Συνδέσμου. Καθ΄ όλο το διάστημα της διαβούλευσης (6 μήνες) η Διοίκηση κινήθηκε με συγκεκριμένη στρατηγική, προτάσοντας την βιωσιμότητα του αγροτικού φ/β και -σχεδόν- τίποτα άλλο. Φάνηκε στον "πολύ κόσμο" ότι ακρογωνιαίος λίθος της βιωσιμότητας ήταν η ταρίφα. Ωστόσο ο σημαντικότερος παράγοντας βιωσιμότητας -που ήταν και το σημαντικότερο μας χαρτί τις τελευταίες 100 κρίσιμες ώρες- είναι η οικονομία κλίμακας. Έτσι, μεταβλήθηκαν οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν απόλυτα την βιωσιμότητα ενός έργου: α) Μειώθηκε το προαπαιτούμενο της ταρίφας. Ο Σύνδεσμος ξεκίνησε με διεκδίκηση 14 λεπτών και "έπεσε" στα 7,75 λεπτά β) Πενταπλασιάστηκε το όριο των KW. Από τα 100 πήγαμε στα 500!
Γενικά, στο afo.gr ουδέποτε αναφερθήκαμε σε διεκδίκηση συγκεκριμένης ταρίφας, παρά μόνο σε διεκδίκηση ενός βιώσιμου φωτοβολταϊκού!
         
         ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ; 
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η εξής: Όχι. Οι αγρότες δεν πήραν ακόμα αυτό που ήθελαν. Θα μπορούμε να το πούμε αυτό, όταν επιτευχθεί ο στόχος της επιδότησης. Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκαν με θετικό τρόπο από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας. Ο δρόμος φαίνεται να ανοίγει...

             ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ...ΠΑΡΤΥ 
Όποιοι κάνετε "διαδυκτιακούς περιπάτους", θα διαπιστώσατε ότι από την Τρίτη 5/3, συγκεκριμένοι γυρολόγοι και ...παντογνώστες της Ενέργειας, έστησαν πάρτυ, όχι γι αυτά που πέτυχαν οι ίδιοι, αλλά για αυτά που -κατά τον πτωχό μυαλό τους- δεν πέτυχε ο Σύνδεσμος.  

Γυρολόγοι, που -πλέον- οι επιτυχίες του Συνδέσμου, τους γέμισαν με εμμονές. Θα μπορούσε κάποιος να τους προτρέψει να βουτήξουν τη γλώσσα στο μυαλό τους, ωστόσο κι αυτό θα είναι μάταιο διότι ...τι να λάβεις εκ του μη έχοντος;
Τώρα που το πάρτυ χάλασε, ας τους ενημερώσει κάποιος ότι την ώρα ήταν απασχολημένοι με το να "ανοίγουν σαμπάνιες" και να γράφουν στους σκουπιδότοπους ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ, το afo.gr έγραφε:

Την Τρίτη 5/3: Φαίνεται, ότι μετά την παρέμβαση του Συνδέσμου θα ενσωματωθεί η κατηγορία “αγροτικά φωτοβολταϊκά” στο Νομοσχέδιο.
Την Τετάρτη 6/3: Αποδεκτό έκανε το αίτημα για την ένταξη της ειδικής κατηγορίας φωτοβολταϊκών για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στο νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε. ο Γιώργος Σταθάκης. Έωλη ωστόσο παραμένει η διαμόρφωση της ταρίφας, η οποία σήμερα Τετάρτη 6/3 είναι απολύτως ανοικτή, σύμφωνα με την εκτίμηση του afo.gr Επίσης την Τετάρτη το afo.gr είχε συγκεκριμένο τίτλο-προσανατολισμένο στα νέα -εντελώς διαφορετικά- δεδομένα που έπεσαν στο τραπέζι:
 https://premium.afo.gr/2019/03/06/stathakis/  
     ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ 
Από αύριο τα Μέλη πρέπει να ...συνεχίσουν τη ζωή τους. Οι συνθήκες διαμορφώνονται και απαιτείται χτίσιμο της νέας προσπάθειας που αφορά την οικονομική ενίσχυση των νέων έργων. Δεν αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση πριν το καλοκαίρι του 2020, οπότε όλο το επόμενο διάστημα, θα υπάρχει χρόνος για κατά τόπους ενημέρωση. Τονίζουμε ξανά ότι ο Σύνδεσμος πέτυχε απεριόριστο αριθμό αγροτικών έργων, ωστόσο τα Μέλη μας παίζουν με τις -μακράν- καλύτερες συνθήκες απέναντι στις καταστάσεις που θα διαμορφωθούν.
♥ Για μία ακόμα φορά εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας, σε όσους γυρολόγους στεναχωρήσαμε...