Η ενσωμάτωση των αγροτικών φωτοβολταϊκών στο πρόσφατο νομοσχέδιο κατόπιν ενεργειών του Συνδέσμου, απασχολεί τον αγροτικό τύπο και είναι προφανές ότι θα τον απασχολήσει και στο επόμενο διάστημα.
Η ψήφιση μάλιστα του Νομοσχεδίου προέκυψε το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Άρα, μια δύσκολη -χρονικά- στιγμή για τις αγροτικές εφημερίδες καθώς και για τα site .Με αφορμή την τοποθέτηση του Κώστα Γιωτάκου στην Γενική Συνέλευση της 19/1/2019 στο Ναύπλιο (video κάτω), ας κάνουμε μερικές παραδοχές:
Παραδοχή 1η: Ο Τύπος (αλλά και ο κάθε πολίτης) μπορεί να γράφει ότι θέλει, για όποιον θέλει.
Παραδοχή 2η: Ο Τύπος, είναι ελεύθερος να μην γράφει, για ότι κρίνει ότι «δεν ενδιαφέρει» τους αναγνώστες του.
Παραδοχή 3η: Ο Σύνδεσμος (η Διοίκηση, το afo.gr, τα απλά Μέλη) είναι επίσης ελεύθερα να κρίνουν, να σχολιάσουν, να επιδοκιμάσουν, να αποδοκιμάσουν αυτά που γράφει και αυτά που δεν γράφει ο Τύπος.
Παραδοχή 3η: Ο Σύνδεσμος (η Διοίκηση, το afo.gr, τα απλά Μέλη) είναι επίσης ελεύθερα να κρίνουν, να σχολιάσουν, να επιδοκιμάσουν, να αποδοκιμάσουν αυτά που γράφει και αυτά που δεν γράφει ο Τύπος.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Υπήρξε τα τελευταία 165 χρόνια, κάποια αγροτική φωνή που σχολίασε δυσμενώς τη στάση του Τύπου, έναντι της θέσης του σε κάποιο αγροτικό θέμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ελάχιστες φορές, μετρημένες στα δάχτυλα. Διότι, εάν πεις κάτι κακό για τον Τύπο ....δε θα δεις τη φωτογραφία σου στην εφημερίδα!
Για όλα φταίει ο Υπουργός. Αυτός προκαλεί όλα τα κακά. Βολικό, ανώδυνο και θα βάλει η εφημερίδα τη φωτογραφία μου κάτω από τη δήλωση!
Όμως, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρει η δημοσιευμένη φωτογραφία (τους)
Υπάρχουν και άνθρωποι (εμείς και όχι μόνο), που πιστεύουν ότι δεν φταίει (για όλα) ο Υπουργός!
ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
Πιθανόν να παραξενεύει τους νέους αναγνώστες μας, η στάση μας απέναντι στην ...εξαιρετική εφημερίδα agrenda.
Δεν θα κάτσουμε να αναλύσουμε Αποκριάτικα, το πως ...ξεκίνησε ο «Τρωικός Πόλεμος» (έχουμε αναλύσει το θέμα δεκάδες φορές), όμως θα ενημερώσουμε σήμερα το πως θα καταλήξει ο «Τρωικός Πόλεμος»:
Ενδεικτικά, στις 7/12/2013 (ένα μήνα πριν το ξεκίνημα του Συνδέσμου) η εφημερίδα πούλαγε 14.000 φύλλα. Στις 6/12/2014 πήγε στα 12.000 φύλλα. Στις 10/12/2016 χαμήλωσε ακόμα περισσότερο στα 6.800 φύλλα και πριν λίγες εβδομάδες (16/2/2019) βυθίστηκε στα 4.000 φύλλα!
Που θα πάει αυτή η κατάσταση;
Όπως δείχνει η ροή, σε κάνα εξάμηνο θα την αγοράζουν μόνο τα Υπουργεία, οι Νομαρχίες, τα Μελετητικά γραφεία και ...κανένας αγρότης!
Κρίμα... Κρίμα...
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «σκιώδους ενημέρωσης» ήταν η αναφορά του energypress στις 15/1/2019:
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια σημαντική στιγμή για τον αγροτικό κόσμο: Την δυνατότητα ένταξής του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με συγκεκριμένες συνθήκες που διαμορφώθηκαν κάτω από τις εισηγήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών. Το κάθε Μέσο, μπορεί να παρουσιάσει (ή να μην παρουσιάσει) το συγκεκριμένο θέμα όπως εκτιμά. Όπως προφανώς (το είπαμε και παραπάνω) είναι δικαίωμα του Συνδέσμου να κρίνει τον τρόπο που παρουσιάζεται το θέμα. Στις πρώτες αναφορές μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, είχαμε θεματολογία που συνάδει με την πραγματικότητα.
Πράγματι, η Larissanet, η Ύπαιθρος Χώρα και ο agrotypos, παρουσίασαν το θέμα -κατά την κρίση μας- με αρτιότητα και πλαισιωμένο από τους παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.